Barfod-Barfoed Slægten
Du er i øjeblikket anonym Login
 
Jørgen Nielsen Barfoed

Jørgen Nielsen Barfoed

Mand ca. 1608 - 1663  (55 år)

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Jørgen Nielsen BarfoedJørgen Nielsen Barfoed blev født cirka 1608 (søn af Niels Barfod og Ukendt navn); døde den 4 jun. 1663 i Trondheim.

    Andre begivenheder:

    • Beskæftigelse: Tolder, foged, rådmand, proviantmester
    • Referencenummer: VIII,21

    Notater:

    (VIII,21) Han var født ca. 1608 og blev ved kongebrev af 6/6 1640 tolder på Nordmøre og boede da i Kristiansund. I 1646 blev han foged i Inderøen og var der til han i 1655 blev rådmand i Trondheim. Efter kgl. ordre blev han ifølge statholderens brev af 4/2 1659 proviantmester nordenfjelds, hvilket han var indtil den 3/2 1661. Han døde i Trondheim den 4/6 1663 og blev begravet øst for koret på domkirkegården. Ved skiftet efter ham var der 1402 rdl. som broderlod og 690½ rdl. som søsterlod, hvilket er ganske anselige summer. Han skrev sig altid Jørgen Nielsen, hvilket også står på hans gravsten sammen med bogstaverne INSK, men hvad disse bogstaver hentyder til er ikke klart. Iøvrigt var hans segl ikke Barfodvåbnet. Det var jo heller ikke altid, at det faldt i god jord at henvise til et adelskab, da borger og adel ofte stod i et vist modsætningsforhold til hinanden. Han var gift med Abel Frantzdatter Frøling, som var født ca. 1612 og døde den 10/7 1683. Hun overlevede således sin mand og blev da gift igen med en anden købmand og rådmand i Trondheim Erich Erichsen Blix, der var født 1599 og døde 2/8 1669. Sammen med Jørgen Nielsen Barfoed havde hun 4 børn, vi kender til, en søn og tre døtre (Hornemanns Samlinger i Stadsarkivet i Trondheim, Berg: Trondheim før Cicignon, Brodahl: Trøndersk Personalhistorie).

    Familie/Ægtefælle/Partner: Abel Frantzdatter Frøling. Abel blev født cirka 1612; døde den 10 jul. 1683. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Oluf Jørgensen Barfoed døde cirka 1674.
    2. Maren Jørgensdatter Barfoed døde den 13 apr. 1704 i Trondheim.
    3. Elisabeth Jørgensdatter Barfoed blev født cirka 1650; døde i 1684 i Trondheim.
    4. Sidsel Jørgensdatter Barfoed blev født cirka 1651; døde i 1689 i Værdalsøen.

Generation: 2

  1. 2.  Niels Barfod (søn af Søren Barfod og Ukendt navn).

    Andre begivenheder:

    • Beskæftigelse: Købmand?
    • Referencenummer: VII,11

    Notater:

    (VII,11) Han har sandsynligvis boet enten i Ålborg eller Helsingør. Han har i hvart tilfælde haft 4 sønner, hvoraf de tre slog sig ned i Trondheim i Norge. Forbindelsen hertil er ganske naturlig, da man jo må huske, at på denne tid var det havet, der forbandt landsdelene. Det var nemmere og mere sikkert at sejle end at færdes til lands, hvor der ofte slet ikke var noget der hed landeveje.

    Teori: Kåre Hasselberg, 6-6 2013:
    Jørgen Nielsen Barfod i Trondheim (f.c1608, død 1663). Det er slett ikke sikkert at han var en Barfod. Jeg tror det var Henry Berg som introduserte ham som en Barfod i sin "Trondheim før Cicignon" på 1950-tallet. Jeg har ikke klart å finne hans kilde for denne påstanden. Jeg tvivler også på at han er bror til Claus og Laurids Nielssønner Barfod som også bodde i Trondheim på samme tid. Disse to har begge to en datter Anne/Anna og kan hermed godt være identiske med presten Niels Lauridsen Barfods sønner av samme navn. Disses mor var en Anna. Men Jørgen har ingen datter Anna. Derimot vet man om en datter Karen som døde som barn. Dessuten har han en K i sitt segl og burde da heller tilhøre en familie K... . I kilder fra Trondheim finner jeg heller ingen tegn til at at det har vært noen forbindelse mellom Jørgen og de to sikre Barføttene Claus og Laurids. Det eneste tegn som kan tale for at Jørgen har vært en Barfod er at på gravsteinen hans finner man initialerne G, N og så en bokstav som kan tolkes som en B. Men den kan også være en K, om strekene over og under B'en ikke er en del av bokstaven. Dette kan kanskje tolkes som en latinisering av navnet, Gregorius (for Jørgen) Nicolaii (for Nielsen). Den sidste bokstaven er mer usikker, siden der er tvivl om det er B eller K.
    Mitt forslag er at Claus og Laurids overføres til barna til presten Niels Lauridsen Barfod, mens Jørgen kan til nød stå som en mulig sønn av Niels Barfod i Helsingborg eller Ålborg.
    Inntil videre.

    Niels blev gift med Ukendt navn. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Ukendt navn
    Børn:
    1. 1. Jørgen Nielsen Barfoed blev født cirka 1608; døde den 4 jun. 1663 i Trondheim.
    2. Claus Nielsen Barfoed døde i 1660 i Trondheim; blev begravet i 1660 i Vor Frue Kirke "oppe i koret".
    3. Laurits Nielsen Barfoed døde i 1659.
    4. Jakob Nielsen Barfod blev født i 1619; døde i 1698; blev begravet den 22 feb. 1698 i Holmens kirke.


Generation: 3

  1. 4.  Søren Barfod blev født i i Ålborg (søn af Claus Knudsen Barfod og Ukendt navn).

    Andre begivenheder:

    • Referencenummer: 1558; VI,6

    Notater:

    (VI,6) Var sandsynligvis søn af Claus (V,3), idet han boede i Ålborg. Han var medlem af "Guds Legems Laug eller Papegøjegildet" i Ålborg, hvor han sammen med 7 andre gildebrødre fastelavns søndag 1558 "indbad, at hvilken gildebroder, gildesøster eller andre, som sværger nogen ed hér i lauget eller laugsgården, da skal de give for hver ed 1 album i bøssen". Kort sagt: Det er forbudt at bande (Danske Magasin 4 rk. 1 bind side 123).

    Søren blev gift med Ukendt navn. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Ukendt navn
    Børn:
    1. 2. Niels Barfod
    2. Per Sørensen Barfoed


Generation: 4

  1. 8.  Claus Knudsen Barfod (søn af Knud Barfod og Anna).

    Andre begivenheder:

    • Referencenummer: V,3
    • Beskæftigelse: 1554; Godsejer

    Notater:

    (V,3) Claus Barfod var mere heldig, da han ikke under Grevens Fejde var kommet på bøndernes side. og han forbrød derfor ikke sit gods som de øvrige. Årsagen var, at han havde "tjent til hove i den tid sidste opløb var i Nørre Jylland i Skipper Klements tid". Det har nok skabt nogen misstemning, for han blev nemlig af Peder Skriver i Sønderho anklaget for at have taget mere gods, end han havde før fejden. I 1554 udgik der således en kgl. befaling til Palle Bang, Thomas Stygge og Otto Clausen på Nørholm, foruden 4 bønder, nemlig Chr. Persen og Oluf Christensen i Nebel, Jørgen Tøssen i Dybvad og Dennis i Sædding om at undersøge sagen. Desværre ved vi ikke noget om, hvilket gods Claus Barfod ejede (Ravsnholt: Fra Vester og Nørre Horne Herreder, side 15-16 og Kancelliets Brevbøger 1554). Hvem han var gift med, ved vi ikke, men han har formentlig haft tre børn VI,4-6. Han har sandsynligvis boet i Ålborg; hér er i hvert fald hans ældste søn født.

    Claus blev gift med Ukendt navn. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 9.  Ukendt navn

    Notater:

    Har formentlig tre børn (VI,4-6).

    Børn:
    1. Niels Barfod blev født i i Ålborg midt i 1500-tallet; døde i MAJ 1592 i Helsingør.
    2. Peder Barfod døde i efter 1569.
    3. 4. Søren Barfod blev født i i Ålborg.